De voormalige Zuiderzeestad Enkhuizen is een prachtige stad gelegen aan het IJsselmeer. De stad Enkhuizen, uit vroeger tijden bekend als haringstad en centrum voor de haringvissers, is zeer rijk aan vele historische en authentieke panden. In de sfeervolle en gezellige binnenstad van Enkhuizen, met haar vele winkeltjes en horecagelegenheden, is veel terug te vinden dat dateert uit de oude V.O.C.-tijden.
Enkhuizen kent leuke straatjes, bruggetjes, monumenten, wandelroutes, kunst en cultuur die beslist de moeite waard zijn. Enkhuizen ligt voor een groot deel binnen de 16e eeuwse vestingwallen die nog redelijk in tact zijn. De haven is een zeer gewilde plaats voor de watersporters om aan te leggen. Dat kan in de oude haven of in een van de moderne jachthavens met alle voorzieningen. Ook de schepen van de Bruine Vloot zien Enkhuizen als thuishaven. Vanuit Enkhuizen vertrekken ook de lijndiensten over het water naar Stavoren, Medemblik en Urk.
Bereikbaarheid van Enkhuizen
Enkhuizen is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Vanaf het station, dat net buiten het stadshart ligt, is het ongeveer 8 minuten lopen naar het SuyderSee Hotel.
Winkelen in Enkhuizen
In het centrum van Enkhuizen treft u meer dan honderd verschillende en originele winkels aan waar u op uw gemak kunt rondkijken. Winkelen in een historische omgeving is een bijzondere ervaring. Het is dan ook de moeite waard om ook door de achterliggende straatjes te lopen en de authentieke pandjes met karakteristieke details te bekijken.
Kunst en cultuur Thumbnail image
Voormalige Zuiderzeekust.
De historische kustlijn van de Zuiderzee kan nog gevolgd worden via de 400 kilometer lange Zuiderzee fietsroute met onderweg het Zuiderzeemuseum, waar men naast voorwerpen uit de geschiedenis van de Zuiderzeecultuur, ook een historisch Suyderseedorp met huizen uit diverse plaatsen rond de Zuiderzee kan bewonderen.
• Het Zuiderzee binnenmuseum laat u het verleden van de voormalige Zuiderzeehandel zien.
• Het Flessenscheepjes museum bevindt zich in het fraaie 17e eeuwse Spuihuisje vlakbij de Drommedaris. Het museum bevat een omvangrijke collectie flessenscheepjes. In het museum is de grote verscheidenheid van flessen en scheepstypen te zien; meer dan 1000 exemplaren uit de vroege zeilvaart en de V.O.C.-tijd, maar ook van de visserij, de walvisvaart en het reddingswezen.
Een doorlopende videopresentatie laat zien hoe het mogelijk is dat een scheepje in de fles terecht komt. Regelmatig is er een flessenscheepjesbouwer aan het werk en vertelt over zijn vaardigheden. Ook zijn er thema-exposities te bezichtigen, welke telkens een ander facet van de scheepvaart belichten of werken van bekende flessenscheepjesbouwers laten zien.
• Het Enkhuizer Almanak museum. In dit kleine museum is een permanente expositie ingericht van bijzondere archiefstukken. Hier vindt u de eeuwenoude vaste rubrieken van de Almanak, zoals bijvoorbeeld de tijdrekening, de stand van de hemellichamen, de watergetijden en het luiden van de poortklokken van Amsterdam. Ook de vertrektijden van de diligences naar Haarlem of Leiden zijn gevisualiseerd met gebruikmaking van actuele technische snufjes. Bladeren door een 17e eeuwse almanak is dus mogelijk!
Evenementen in Enkhuizen
Enkhuizen kent een aantal grote en kleinere evenementen waarvan hieronder enkele genoemd worden.
• Sinds 1974 wordt in mei het Jazzfestival Enkhuizen georganiseerd. Vele internationale jazzbands treden gedurende drie dagen op. Vanaf vrijdag kan er op diverse plaatsen traditionele Jazz beleeft worden. Op de zaterdag is er onder meer een groots buitenprogramma. Het festival wordt traditioneel op zondag afgesloten met het Bloody Mary concert. In 2007 heeft een nieuw bestuur het festival nieuw leven ingeblazen. Op deze manier wordt de traditie voortgezet.
• Rond deze tijd wordt ook het Ierse folkfestival “Eire at the Top” op het Landje van Top (aan de voet van de Drommedaris) georganiseerd.
• Sinds 2002 wordt er in het voorjaar het Smartlappenfestival georganiseerd waar veel publiek op af komt.
• In de zomer worden er zomeravondconcerten gehouden waarbij, (vaak door middel van gastoptredens) klassieke muziek wordt gespeeld op één van de twee Hemony-carillons die de stad rijk is.
• Ook in de zomermaanden organiseert de vereniging Oud-Enkhuizen op woensdagavonden stadswandelingen door de historische binnenstad.
• Elke zondag in augustus worden de Zomerse Zondagen georganiseerd waarbij er ’s middags verschillende activiteiten zijn (zoals openluchtbiljarten, kinderkermis en marktjes). Iedere dag heeft zijn eigen thema, gebaseerd op de cultuur rondom de Zuiderzee en wordt ’s avonds afgesloten met een concert.
• In de maand juni vindt in Enkhuizen de jaarlijkse Lappenmarkt plaats. Dit is een traditie die al vele honderden jaren oud is. De ruim twee kilometer lange markt is één van de grootste jaarmarkten in de provincie Noord-Holland. Honderden marktkooplieden bieden hun waren aan in de binnenstad, van confectie tot huishoudelijke artikelen.
• Op de derde donderdag in september is het Enkhuizer Harddraverijdag met paardenrennen en vuurwerk tot slot.
• In december is er een lichtjesavond op ’t Suud (Vissershoek) en omgeving. Hierbij worden inloopconcerten gegeven in het Stadhuis, de Lutherse Kerk, het Wapen van Enkhuizen, de Drommedaris en de Zuiderkerk.